YouTube Kanal Geliştirme ve SEO İpuçları

YouTube Kanal Açma – YouTube Kanal Geliştirme

YouTube SEO ayarları nasıl yapılır?

Herkese merhaba,

Bu yazımda sizlere dünya üzerindeki en popüler sosyal mecralardan biri olan Youtube hakkında bazı bilgiler paylaşmak istiyorum. Öncelikle şunu belirteyim; bu yazı teknik detaylar içermekte olup, youtube kanalı açmak isteyen veya youtube kanalını büyütmek isteyen kişiler veya firmalara özel hazırlanmıştır. Burada youtube ile ilgili A dan Z ye herşeyi anlatmıyorum. Sadece dikkat edilmesi gereken bazı detayları vurgulamak istiyorum. Bu yazımda bahsettiğim başlıklar ile ilgili internet üzerinde çok daha detaylı içerikler bulabilirsiniz fakat hepsini okumak, izlemek, anlamak çok daha fazla zaman ve efor sarf ettireceği için ben sizlere faydalı olacağını düşündüğüm daha basit bir yazı hazırladım.

Bu makaledeki yazılar genel kapsamlı olup, sizlere youtube studio içerisideki kanal kontrol paneli ve ayarlarda bulunan faydalı özelliklerden bahsetmekte ve youtube kanalınızı açarken hatta daha sonradan youtube kanalınızı yönetirken kanal geliştirmenize faydalı olacağına inandığım önemli ipuçları içermektedir.

  • Youtube kanalı nasıl açılır? Youtube kanalı açarken dikkat edilmesi gereken ayarlar nelerdir?
  • Youtube kanal ayarları nasıl yapılır? Youtube kanal ayarları yaparken nelere dikkat etmelisiniz?
  • Youtube kanal geliştirme işlemleri nasıl yapılır? Youtube ince ayarlar nelerdir?

” Aşağıdaki yazıda bu soruların yanıtlarını hatta çok daha fazlasını bulacaksınız “

YOUTUBE KANAL AÇMA ve YOUTUBE KANAL AYARLARI

Bireysel veya kurumsal olarak 2 farklı tür kanal açabilirsiniz. Kurumsal denilen Marka Hesabı aracılığı ile kuracağınız kanalın birden fazla sahibi olabilir veya birden fazla yöneticisi olabilir. Marka Hesabı aracılığıyla açılan bu tip bir kanalın adı farklı olabilir ama yönetimi gene sizin Google Hesabınız üzerinden yapılır.

!

Kanalı açtıktan sonra Ayarlar kısmındaki Kanal doğrulama durum ve özelliklerden Sms ile doğrulama yapmanız gerekiyor. Doğrulama yapmazsanız youtube da bazı özellikler aktif olmayacaktır. Videolarınız genelde aynı türde olacak ise Ayarlar içerisindeki Yükleme varsayılanları kısımlarını mutlaka doldurun. Böylece her video paylaşmanızda video ile ilgili bilgileri tek tek doldurmak yerine varsayılan olarak önceden doldurduğunuz bilgiler üzerinde değişiklik yaparsınız bu da daha hızlı ve pratik olmanıza katkı sağlar. Videolarınız ile ilgili olan Kategoriyi seçin. Kanal Temel bilgiler alanında ise kanalımıza ait belirleyeceğimiz Anahtar Kelimeleri girmemiz gerekiyor. Varsayılan ayarlar ile ilgili işlemler bittikten sonra Gelişmiş Ayarlar kısmında yapılması gereken işlemlere bakalım.

Burada dikkat edilmesi gereken kısımlar ile ilgili bazı maddeler paylaşacağım. Uzun bir içerik olduğu için umarım sıkılmazsınız

Kanal açma işlemini yaptıktan sonra Youtube kanal özelleştirmeleri ve ayarlarını yapmanız gerekmektedir. Aşağıda tüm ayarlar tek tek nedir veya ne işe yarar diye yazmadım fakat eksik kalmaması gereken ve dikkat edilmesi gereken bazı ayarlar var. Bunlar hakkında bazı bilgiler vereceğim:

  1. Gelişmiş Ayarlar menüsünde Google Adwords hesabınızı bağlayabileceğiniz bir alan var. Kanalınızdaki videoların aldığı etkileşimlere uygun şekilde reklam yayınlayabilmesi ve kanalınızın videolarıyla ilgili analizlere erişebilmesi için YouTube kanalınızı buradan gireceğiniz Adwords hesabı bilgileri ile birbirine bağlayın.
  2. AYARLAR: Kanal: Gelişmiş Ayarlar – Abone sayısı Göster açma kapama buradan yapılıyor. Özellikle yeni açılan Youtube kanalarının abone sayıları az olduğundan, kanal sahipleri abone sayılarının görüntülenmesini istemeyebilirler. Youtube bizlere böyle bir özellik sunuyor.
  3. AYARLAR: Kanal: Gelişmiş Ayarlar: “Kullanıcılar bu video için verilen puanları görüntüleyebilir” kutucuğunu onaylamak size kalmış. Bunu beğendim veya Beğenmedim sayılarını açma ve kapatma seçeneğidir.
  4. AYARLAR: Topluluk: Yorumları açma, kapatma gibi seçenekler var. Dilerseniz önce onayınıza düşsün şeklinde bir seçenek var. Yorumlar yayınlanmadan önce sizin panele geliyor ve onayınız sonrası yayınlanıyor.
  5. AYARLAR: Marka bilinci oluşturma: Bu ekranda sağ alt köşede veya videonun istediğiniz alanında gözükecek şeffaf filigran resmi (png) dosyası ekliyorsunuz. Genelde “Abone Ol” veya Kanalın Logosu gibi bir resim seçilerek tüm videoda veya istenilen dakikalarda gözükmesi sağlanabilir.
  6. AYARLAR: TOPLULUK: Bu kısımdan gelebilecek spam yorumlarını, yorumların içindeki engellenmesini istediğiniz kelimeleri seçebiliriz. Gene buradan bağlantıları engelle seçmenizi tavsiye ederim. Çünkü rakipleriniz yorumların altına Link yani bağlantılar ekleyerek kendi taraflarına çekmeye çalışabiliyorlar.
  7. AYARLAR: KANAL: Durum ve Özellikler: Para kazanma uygun seçeneği aktif ise Etkinleştir butonuna basın. YouTube reklam yani iş Ortağı Programı’na katılmak için kanalınızın son 12 ay içinde herkese açık olarak minimum 4.000 saat izlenmiş ve 1.000 aboneye sahip olunması gerekiyor. Bu koşulları sağladıktan sonra Google ADSense hesabı açacaksınız ve parasal işlemleri bu hesaptan takip edeceksiniz.
  8. AYARLAR: KANAL: Kanalı Özelleştir: Sağ üstteki ayarlar simgesine tıklayın. “Kanal düzenini özelleştir” Aktif olmalı. Burayı aktif etmezseniz kanalınız youtube kanalı gibi değil youtube hesabı gibi gözükür.
  9. Kanal simgesi yani Profil fotoğrafınız ilgi çekici olmalı. Çözünürlük olarak 1000 x 1000 veya 2000 x 2000 pixel PNG formatlı (transparan-şeffaf) resim kullanmanızı tavsiye ederim.
  10. Kanal banner resmi ise en önemli kısımlardan biridir. Burada da dikkat çekici bir resim kullanın. Fotoğraf boyutunun 2560 x 1440 pixel boyutunda olması tavsiye ediliyor. Daha küçük boyutlarda resim eklemeye çalışırsanız resim yükleme ekranında hata verecektir. Google da youtube banner template veya youtube kanal resmi şablonu şeklinde aratınca örnek resimlere rastlayabilirsiniz. Hatta PSD uzantılı adobe photoshop ile düzenleyebileceğiniz ücretsiz bazı resim şablonları mevcut. Bunları kendinize uyarlayabilirsiniz.
  11. KANALI ÖZELLEŞTİR: “Oynatma listeleri oluştur” Video sayınız arttıkça ilgili ve sıralı videoları peşpeşe otomatik oynatabilecek oynatma listeleri yapmalısınız. Bu listelerin Açıklama kısmı mutlaka doldurulmalı. Yotube arama ekranında aratılan anahtar kelimelere bakıp açıklamaların içerisine bu anahtar kelimeleri yazmanızı ve youtube içi seo çalışmasını yapmanız tavsiye edilir. Kanal adınızı anahtar kelime olarak mümkün olduğunca çok yerde kullanmanızı tavsiye ederim.
  12. KANALI ÖZELLEŞTİR: “Hakkında” kısmındaki Kanal Açıklaması bölümünü doldurmalısınız. Bu alanı doldururken youtube da bulunmanızı sağlayacak anahtar kelimeleri mutlaka kullanın. “Bağlantılar” kısmından web sitesi veya sosyal medya hesaplarınızın linklerini ekleyin. Bu linkler kanalın logosunun hemen sağ altında gözükecek.
  13. VİDEO YÜKLEME: Videonun Başlık ve Açıklama kısmı çok önemli. Buraya dikkat! Anahtar kelimeleri kullanmayı unutmayın. Anahtar kelimeler harici daha uzun anahtar cümleler ve anahtar sorular Örnek: xyz nedir? Ne işe yarar? Nasıl yapılır? gibi video içeriği ile ilgili cümleler ve sorular oluşturun ve bunları da anahtar cümle olarak yazın.
  14. Video Bitiş Ekranı: Videonun sonundaki kısımda son 20 saniyede gözükecek bir öğe eklenebilir. Genelde Kanala abone ol gibi bir ekran veya logo ekleniyor. İsteğe bağlı olarak kullanabilirsiniz. Zorunlu değil.
  15. Video kartlar: Video bittikten sonra en son ekranda diğer çektiğiniz videoları listelemek için kullanılmaktadır. İzleyicileri kanalda daha uzun süre tutmanız ve videodan diğer videoya kolayca geçilmesi için tavsiye edilir.
  16. Videolarınızı yüklerken “küçük resim” yani kapak resmi eklemeniz gerekiyor. Bu resmin boyutu 1280x720p olabilir. Siz eklemezseniz videonun ilk karesi küçük resim olarak gösterilir ama genelde bu şekildeki resimler pek bir anlam ifade etmez. Arama sonuçları listelenirken bu küçük resmi görecek kişiler sizin videonuza tıklamayı tercih edebilirler. Bu resmin videonun arama sonuçlarında daha kolay anlaşılması tıklanma sayınızı arttırır. Bazı kullanıcılar arama sonucunda çıkan yazılara bakmadan önce küçük resimlere bakarak sonuçları gözüyle hızlı bir şekilde süzmektedir.

YOUTUBE KANAL GELİŞTİRME ve İNCE AYARLAR

Aşağıda yazdığım bilgiler ise tamamen benim youtube kanal yöneticiliği tecrübelerime dayalı naçizane tavsiyelerimden ibarettir. 

Youtube da videolarınızın bol bol izlenilmesini istiyorsanız hatta kanalınız belirli bir seviyeye geldikten sonra bu işten para da kazanmak isterseniz yazdığım cümleleri dikkatli okumanızı ve kendinize göre uyarlayıp videolarınızda, kanalınızda kullanmanızı öneririm.

  1. Kanal Logosu arka plan resmi ve Kanal ismi önemli (karar verirken araştırmalar ve çalışmalar yapın)
  2. Profesyonel Kanal Görüntüsü sağlayın. Kanalınıza bir izleyici girdiğinde ilk karşısına çıkan arka plan görüntüsü, Fragman, oynatma listeleri, küçük kapak resimleri şık ve anlaşılır bir görüntü sağlamalı. Hakkında kısmı ve video açıklamaları düzgün ve özgün içerikle doldurulmalı.
  3. Çektiğiniz videoların mutlaka küçük resmi olması gerekiyor. Bu küçük resmin dikkat çekmesi için arka plan zemin rengi, küçük resim içerisinde konu ile ilgili yazının yazması dikkat çekmesi açsından çok önemli.
  4. Çekilen videoların kalitesi ve çözünürlüğü sıralamada üstte çıkması için bir kriterdir. Minimum 1080p FullHD mümkünse hatta 4K videolar çekmenizi tavsiye ederim.
  5. Video süresinin uzun olması iyidir. Yani videolarda daha çok reklam çıkabilmesi için videoların etkileşim sürelerinin mümkün olduğunca uzun olması gerekiyor. Tavsiye olarak minimum 5-8 dakika olmalıdır. 12 dakika ve daha üstü olursa youtube reklamları için daha uygun olacaktır.
  6. Kanalın sürekli güncel tutulması yani belirli aralıklar ile örneğin her hafta 1 video paylaşılması tavsiye edilir. Daha az sıklıkta video paylaşan rakip kanallar ile aranızdaki rekabet sıralamasında sizi üste çıkartmak için bir kriterdir.
  7. Videoları gönderdiğimiz gün ve saat belirli plan dahilinde olmalıdır. Çünkü o günlerde izlenme sayısı ve izlenme süresi en yüksek seviyede olacaktır. Abonelerimizin müsait olabileceği zamanlara dikkat ederek yayınlamanızı öneririm.
  8. Oynatma Listeleri oluşturmamız önemli ve gereklidir. Youtube da arama yapılırken sadece videolar çıkmaz bazı durumlarda oynatma listeleri arayan kişinin karşısına çıkartılır. Eğer bir kişi oynatma listesi üzerindeki herhangi bir videoyu izlerken sağ tarafta aynı konudaki benzer veya sıradaki devam videolarını da izler ise bu çok faydalı bir durumdur. Böylece video izlenme süreniz ve kanalda kalma süresi çok daha artacaktır.
  9. Altyazılar: Paylaştığınız videolarınızın konusu ve içeriği yurtdışı ülkelerdeki youtube kullanıcıları tarafından aranılıyor ve izleniliyor ise mutlaka altyazı eklemenizi tavsiye ediyorum. Yurtdışından izlenen videolar reklam geliri olarak daha kıymetlidir. Yurtdışı ülkelerden izlenmeniz size daha çok para kazandırır.
  10. Sosyal Medya: Instagram, Facebook, Twitter gibi sosyal medya mecralarında bu youtube videolarınızı paylaşmanız izlenme sayısı ve yeni abone kazanmanız açısından faydalı olacaktır.
  11. Web sitelerinde kullanım: Çektiğiniz videolar kurumsal web sitenizde veya farklı web sitelerinde veya blogger gibi çeşitli blog sitelerinde yayınlanıyor ise dışarıdan gelecek trafik size fayda sağlayacaktır.
  12. SEO için Video başlık, açıklama ve etiketler alanlarına anahtar kelimeler yazmanız şart. Bu kelimeleri belirlemek için önce Youtube arama ekranına anahtar kelimeyi yazıp diğer kullanıcıların aradıklarında bu kelime ile ilgili neler listelendiğine bakın. Çıkan kelimeleri mutlaka başlık açıklama ve etiketlerde yani 3 alanda kullanın. Ayrıca Kanal adını anahtar kelime olarak da ilave edin ki youtube da adınız bolca listelensin.
  13. Video yorumlarının açık olmasını tavsiye ederim. Yorum sayısı çok olan video daha çok ilgi çekiyor diye kaliteli içerik olarak kabul edilmektedir. Ayrıca video altındaki soru niteliği taşıyan yorumlara cevap vermek ve soru soran kişinin videoyu tekrar izlenmesini sağlayarak seo puan kalitesini arttırmak arama sıralamasında üstte çıkmamıza faydalı olacaktır. Videonun altına bu video hoşunuza gitti mi? Gelecek videonun konusunun ne olmasını istersiniz? gibi sorular sorun. Bu sorulara cevap geldikçe kanalınızın seo puan kalitesi artacaktır.
  14. Analytics menüsünde Genel bakış kısmının alt tarafında Daha fazla göster butonuna bastığımızda çıkacak olan Trafik Kaynağı raporuna ara sıra göz atmamız önemli. Bu raporda youtube aramalarında kaç kez listelendiğiniz ve diğer yerlerden hangi videonuz kaç kez izlenmiş gibi size yeni videolar çekmenizde fikir vermenizi sağlayacak rakamları göreceksiniz. Kanalımıza ne kadar çok kişi çekersek ne kadar çok abonemiz olursa ve bu kişiler videolarımızı ne kadar uzun süre seyreder ise o kadar popüler hale geliriz. Trend listelerine girebilmemiz için bu konulara dikkat etmemiz gerekiyor.
  15. Çok sayıda video atmak önemli değildir ve atılan bu videoların içeriklerinin çok benzer olması yanlıştır. Bu durumda ihtiyaca yönelik doğru içerikler üretmemiz için bazı raporlara ihtiyacımız olacaktır. Bugüne kadar attığımız videoların performansını analiz etmek için Analytics kısmından videoların izlenme süresi ve görüntülenme sayısına göre sıralama yaparak hangi videolara daha çok ilgi var ise o tarz videolara ağırlık vermek daha doğru olacaktır. Bu sayede abone sayınızı artırmanız daha kolay olacaktır.
  16. Özgün içerik kontrolü yani telif hakkı kontrolü yapmalısınız. Videolarınızda kullandığınız ses efekti, müzik veya görüntü gibi özel ve lisanslı bir içeriğin izinli veya satın alınarak kullanılmış olması gerekiyor. Yoksa videonuzdan ilgili bölümlerin çıkartılması istenebilir. 3 kez telif hakkı ihlali yaparsanız kanalınız kapatılabilir. Telif hakkı eşleştirmelerinde; videolarda kullanılan özgün içerikli açıklamalar ve kullanılan etiketlerin yani anahtar kelimelerin cümlelerin tamamen size ait olması veya bu içerikteki videonun youtube ilk önce sizin kanalınız tarafından yüklenmiş olması gibi bazı önemli kriterler mevcuttur.

Daha yazılacak, anlatılacak o kadar çok şey var ki. Geri kalanını da youtube uzmanı arkadaşlara bırakalım 😉

Herkese sağlıklı günler dilerim.  Burak ŞEN

Paylaş