Hosting Nedir? Hangi Firma Seçilmeli?

HOSTİNG yani Türkçe anlamı ile “Barındırma Hizmeti” kişi veya firmalara ait bireysel veya kurumsal web sitelerinin kesintisiz ve sürekli olarak internet üzerinde yayınlanmasıdır. Ya da teknik olarak bahsetmek gerekirse datacenter ortamındaki web sunucularının üzerlerinde oluşturulan web sitelerinin yayınlanma hizmetine de hosting denilmektedir. Hazırlanan web siteleri, web sunucuların üzerine FTP veya çeşitli dosya transfer yazılımları ile yüklenir. Alan adı ( DNS ) tanımlaması veya yönlendirilmesi yapıldıktan sonra web sitesi yayına hazır hale gelir.

İnternet üzerindeki sınırsız sayılacak kadar çok bilgi (resim, video, yazı vs) datacenter dediğimiz sunucu merkezlerinde barındırılıyor. Sizin alacağınız hosting hizmeti de ilgili firmanın datacenterı üzerindeki sunuculardan sağlanıyor. Yani barındırma hizmeti sayesinde web siteniz internet olan her yerden 7/24 erişilebilecek hale gelir. Kısaca internet üzerinde bir web siteniz olsun istiyorsanız hazırlayacağınız web sitenizi yayınlamak için hosting yani barındırma hizmeti almanız gerekmektedir.

Datacenter nasıl bir yer acaba? Bu kadar çok sunucu ve sistemler nasıl yönetiliyor? Bu soruların cevapları için size fikir verebilecek Google Cloud Platform ekibi tarafından hazırlanan Google Datacenter sanal turunu izlemek için tıklayınız. https://youtu.be/zDAYZU4A3w0

HOSTİNG FİRMASI VE PAKET TERCİHİ NASIL YAPILIR?

Peki bu durumda hangi hosting tercih edilmeli? En iyi hosting firması hangisidir? Web sitemiz nerede barındırılacak? Gibi sorular karşımıza çıkacak.

Hosting tercihi yapmak pek kolay değil. Neden mi? Hosting firmaları ile çalışan herkesin iyi veya kötü çeşitli tecrübeleri var. Bir hosting firması için internet üzerinde araştırma yaparken çok iyi firma, süper hizmet gibi övgü dolu yazılar görürken bir taraftan da kötü sözlere ve farklı şikayetlere de rastlamanız mümkündür.

Aslında hosting hizmetinin birçok alt özellikleri vardır. Sayfaların hızlı olması, sayfaların dışarıdan gelecek hack saldırılarını engelleyecek güvenlik yazılımlarına sahip olması, uptime süresi yani sürekli bir şekilde kesintisiz erişilebilir olması, web sitenizde olabilecek veri kayıplarına karşı düzenli olarak verilerinizin yedeklenmesi ve en önemlisi hosting firmasının size vereceği telefon veya ticket desteği gibi seçenekler hosting firmasının kalitesini belirleyen temel özelliklerden bazılarıdır.

Peki, en iyi hosting firmasını seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Bana göre, Fiyat – Performans ve firmanın destek hattının kalitesi gibi kriterler ön plana çıkmaktadır.

Fiyat: Hosting firmalarında çeşitli paketler sunulmaktadır. Öncelikle kuracağınız web sitesinin özelliklerine bağlı olarak; WordPress hosting, Linux Cpanel hosting, Windows plesk hosting, E-mail hosting, size özel Fiziksel (Dedicated) hosting gibi seçeneklerden birini tercih etmelisiniz. Sadece hosting fiyatlarına bakmak yeterli olmayabilir. Tercih edilen paketin içindeki; barındırılacak web sitesi sayısı, disk alanı, mail sayısı ve email alanı, aylık trafik kotası gibi alt seçeneklerine de bakarak fiyata karar vermelisiniz. Ayrıca, alan adı kaydı, alan adı transferi, SSL sertifikası ücretleri gibi ekstra karşınıza çıkacak tutarları da değerlendirmenizi tavsiye ederim.

Performans: web siteniz sürekli 7 gün 24 saat en hızlı şekilde açılmalı ve performansta düşüş kesinlikle olmamalı. Bazı hosting firmalarının paylaşımlı web sunucularında tanımladıkları site sayısı arttıkça bu sitelerin üzerinde durduğu sunucuya ait cpu, ram ve hardisk kotası azalır. İnternet bant genişliği yetersiz kalır. Yani siteniz yavaş çalışır. Bu nedenle hizmet alırken mutlaka daha az site barındırılan, sitenize özel işlemci, bellek, disk alanı gibi kaynakların size özel olarak sunulması şeklinde hizmet almaya çalışın.

Destek: Yeni alan adı satın alırken, web sitesi kurarken veya farklı bir hosting firmasındaki alan adınızı veya mevcut web sitenizi yeni hosting firmasına taşırken sıkıntı yaşayabilirsiniz. Siteniz açıldı ama yavaş çalışıyor veya bir süre sonra hiç açılmıyor olabilir. İşte bu gibi teknik sorunlar ile karşılaştığınızda hosting firmasının sağlayacağı desteğin hızı ve kalitesi ön plana çıkar. Bu nedenle teknik desteğin önemi tercihinizde dikkat etmeniz gereken kriterlerden birisi olmalıdır. İnternet üzerinde çeşitli forum sitelerinde Türk hosting firmaları iyi değil yabancı hosting firmaları daha iyi ve ucuz gibi bazı yazılara rastlayabilirsiniz. Bu firmaların web sunucuları Avrupa ülkelerinde veya Amerika da bulunur ve genelde kendi lokal müşterilerine hizmet verir. Türkiye içerisinden yurtdışı sunuculara erişim daha yavaş olur. Bu firmaların kontrol paneli ve müşteri destek hattı genelde İngilizce olduğu için satın alma, kurulum veya destek aşamalarında iletişim sıkıntısı yaşayabilirsiniz. Bu konuya da çok kısa değinmek istedim.

Hosting tercihi sırasında dikkat etmeniz gereken konuları iyice araştırın.

Bana soracak olursanız, teknik destek, kontrol paneli kullanım kolaylığı, güvenlik, yedekleme, hız ve performans konularına dikkat etmeniz ve karar vermeden önce bu kriterleri kıyaslamanız gerekmektedir.

Benim için önemli ve öncelikli olan bir kriter başkası için önemsiz ve geri planda olabilir. Genelde önce fiyata bakılır ve tercih sebeplerinden ilk ve en önemlisi bazıları için hosting paket ücretidir. Fakat az para karşılığında çok sıkıntı yaşayabileceğinizi unutmayınız.

www.buraksen.com kişisel alan adımı 2003 yılında tescil ettim ve 17 yıldır çeşitli hosting firmaları üzerinde yayınladım. Ayrıca işimden dolayı onlarca web sitesi kurdum ve yönettim. Sonuç olarak ben bu yazıyı kendi tecrübelerime dayanarak hazırladım ve sizlerle paylaşıyorum.

Şu sıralar hosting firması olarak; verdikleri hizmet kalitesi, fiyat – performans dan dolayı Turhost tercih ediyorum. İş ve sosyal çevremdeki Turhost kullanan bazı kişi ve kurumlardan da olumlu geri bildirimler aldığım için gönül rahatlığı ile tavsiye edebilirim.

Turhost’a gitmek için lütfen aşağıdaki resimlerden birine tıklayınız.

 

 

Paylaş