4. Sanayi Devrimi sonrası Endüstride Dijitalleşme
Büyümekte olan şirketler global bir marka olabilmek için yurtdışı pazarlara açılıyor ve bu pazarlardaki rakipler karşısında doğal olarak zorlanabiliyor. Şirketler, fabrikalar daha düşük maliyetlerle daha seri üretim yapmayı ve bu pazarlarda oluşan talebi hızlı ve kolayca karşılayabilmenin farklı yollarını arıyor. Bu yollar ise dijital dünyayı anlamak ve teknolojik gelişmeleri takip etmekten geçiyor. Firmaların bu teknolojileri kendi bünyelerine adapte edip, üretimden satışa kadar tüm süreçlerde kullanabilmeleri için öncelikle Endüstri 4.0 kavramını anlaması gerekmektedir.
Bu konuda firmaların inovasyon ve ar-ge, modernizasyon çalışmalarına ağırlık vererek bilişim ve teknolojiye yatırım yapması çok önemlidir. Unutulmamalıdır ki büyümenin temel kaynaklarından olan teknolojiye yapılacak yatırımlar hedeflenen projeler için olmazsa olmazdır. Yenidünyaya, yeni teknolojilere, yeni iş modellerine ayak uyduramayan firmalar rakiplerinden geride kalacak ve zamanla başarısız olacaktır. Kesin olan bir şey var ki; o da sadece firmaların değil bu teknolojileri kullanmak zorunda kalacak insanların da bireysel olarak dijital değişime, yeni teknolojilere ayak uydurmak zorunda olduğudur.
Sanayi devrimlerine kısa bir bakış
Öncelikle; bu yazıda anlattıklarım profesyoneller için değil daha çok konuyu merak eden ve kısa bir bilgi almak isteyenlere yöneliktir. Bu nedenle çok teknik detaylara girmeden herkesin anlayabileceği basit bir dilde yazıyorum.
- Sanayi devrimi (Buhar ve suyun gücünün kullanımı)
- Elektrik devrimi ( Elektrikli makinelerin kullanımı)
- Bilgisayar devrimi (Bilişim ve teknolojinin sanayide kullanımı)
- Yapay zeka ve robot devrimi ( şimdiki ve gelecek zamanda kullanılacak teknolojiler )
1800 lü yıllardan itibaren makineleşme adına yeni buluşların gerçekleşmesi buhar, su gücünün kullanılması ile başlayan 1.sanayi devrimi üzerinden yüz yıllar geçtikçe kendi içerisinde de 4 farklı aşama geçirdi. İlk başlarda insan gücü ile yapılan birçok iş; önce buhar gücü sonra elektrik gücü ve son olarak makine, bilgisayar gücünün de hayatımıza girmesi ile birlikte artık hızlı ve kolay bir şekilde yapılmakta diye özetleyebiliriz.
Zaman geçip teknoloji ilerledikçe ilk 3 aşama güncelliklerini yitirdiler ve yerlerini yenilerine bıraktılar. Dijitalleşen dünyada bilişim teknolojilerinin de iş hayatımıza girmesi sonrası bir farklılaşma başladı. 2000 li yıllarda ise 4. Aşamaya geçildi ve günümüzde Endüstri 4.0 konuşulmaya ve uygulanmaya başladı.
Peki, benim buradaki görevim nedir? Sizlere hangi faydaları sağlayabilirim?
Geleneksel olarak nitelendireceğimiz işletmeleri dijital, teknolojik işletmelere dönüştürerek şirketin gelişmesine yardımcı olurum. İş hayatını kolaylaştıran inovatif uygulamalar sayesinde maliyetleri düşürürken, işgücünün, operasyonun hızlı ve verimli hale gelmesine katkıda bulunabilirim. Dijital projelerin belirlenmesi konusunda öngörüde bulunurum. Operasyonların gerçekleşmesine yardım eder tüm süreci planlar, yönetir ve takip ederim. Dijital teknolojilerin farklı bölümlerde uygulanmasını ve çalışanların benimsenmesini sağlarken aynı zamanda kullanıcı tecrübe ve deneyimlerini en iyi hale getiririm.
Dijital dönüşümün, teknolojinin hızını yakalamak istiyorsanız, size yol gösterecek doğru kişiyi veya doğru danışmanlık firmasını seçmelisiniz. Bu kişi veya firma; dünyadaki ve sektöründeki teknolojik gelişmeleri takip edip, yenilikçi fikir ve yöntemler ile doğru stratejiler oluşturmalı. Dijital teknolojileri, iş modellerine göre geliştirip, işletme açısından daha elverişli bir hale getirmelidir. Geleneksel yapısı olan firmalara yeni teknolojiler, farklı yaklaşımlar sunmalı. Dijital teknolojilerin kullanımını teşvik edecek çözümler, projeler üretebilmelidir. Bu projeler sonucunda ise şirketin hız, verimlilik ve rekabetçiliği artmalıdır.
Bu yazının dijital dönüşüm yolundaki şirketlerimize faydalı olmasını temenni eder. Bol kazançlar dilerim.