E-Ticaret Nasıl Yapılır? E-Ticaret yaparken nelere dikkat etmeliyiz?

Merhaba, tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi altına almış durumda olan Corona virus nedeniyle hayatımızdaki pek çok şeyin değiştiği gibi alışveriş alışkanlıklarımız da değişti. Birçok insan fiziksel satış yapan mağazalara, toptan veya perakende satış yapan dükkanlara gitmek yerine online alışveriş yapmayı tercih ediyor. Aslında E-ticaret hayatımızda yıllardır var fakat bu dönemde daha önce internet üzerinden alışveriş yapmamış hatta online alışveriş hakkında fikri olmayan kişiler bile online alışverişe yönelmiş durumda.

Ben yılladır e-ticaret dünyasının içerisinde müşteri, satıcı, yönetici, destek ve danışmanlık veren birisi olduğum için bu aralar sıkça karşılaştığım birkaç soru hakkında sizleri aydınlatmak istiyorum. Bu makalede sizlere aşağıdaki sorular hakkında bilgi vereceğim.

  • Neden E-ticaret yapmalıyım?
  • E-Ticaret nasıl yapılır?
  • E-Ticaret yapabilmek için neler lazım?
  • E-Ticaret sitesi kurmak için neler gerekli?
  • E-Ticaret yaparken nelere dikkat etmeliyiz?

“Neden E-ticaret yapmalıyım?” sorusuna verilecek o kadar çok cevap var ki. Global ekonomide ve ülkemizdeki e-ticaret hacmi günden güne hızla artıyor. Bilişim teknolojilerinin, akıllı dijital cihazların, dijital ödeme yöntemlerinin çoğalması ve hayatımızın içine girmesinin sonucu olarak e-ticaret uygulamaları da hızla artıyor. İnternet üzerinden online ürün almanın veya satış yapmanın bir takım avantajları vardır. Bunların bazılar şunlardır;

Alıcı için avantajlar: Aradığı ürünü veya hizmeti hızlı ve bulabilme, araştırmak için harcanan emek, zaman ve paranın neredeyse sıfır olması, Ürün ve fiyat olarak çok daha fazla seçenek, ürünler arasında kolay ve rahat seçim ve kıyaslama yapabilmek, güvenli ve pratik bir şekilde işlem yapabilmek ve son olarak kargonun kapıya kadar gelmesi kolaylığından dolayı sağlanan konfor ve rahatlık diyebiliriz.

Satıcı için avantajlar: Sınırsız sayıda yeni müşteri, 7/24 alışverişe açık online mağaza. Lokal çevre yerine çok daha geniş kitlelere hitap edebilme, yerel veya uluslararası yeni pazarlar, fiziksel mağazaya göre çok daha düşük yatırım ve işletme maliyetleri, az yatırım çok kazanç, hızlı ve kolay yönetim imkanları diyebiliriz. Kısacası geleceğin alışveriş modeline bir an önce geçme ve tecrübe kazanma gibi avantajları sayabiliriz.

“E-ticaret nasıl yapılır?” sorusuna cevap ararken öncelikle ciddi bir araştırma yapmanız gerekmektedir. Fizibilite ve analiz yapmadan kafadan e-ticaret dünyasına girmeniz doğru olmaz. Öncelikle mevcut bir işiniz var ise elinizdeki hangi ürünlerin veya verebileceğiniz hizmetlerin e-ticaret için daha uygun olduğunu belirlemelisiniz. Eğer işiniz yok ise ve ilk defa eticaret yapacaksanız kendinize bir veya birkaç sektör ve ürün grupları belirlemelisiniz. Satmayı planladığınız ürünleri ve bu ürünleri satacağınız mecraları belirledikten sonra bu ürünlerin fiyat ve stok durumları, aynı veya benzer ürünleri online satan rakiplerinizin durumlarını araştırarak bilgi edinmelisiniz. Bilgilenme, analiz ve fizibilite aşamalarını tamamladıktan sonra kazanacağınıza dair tahminler veya raporlar oluşuyorsa e-ticaret dünyasına adımınızı atabilirsiniz. Yukarıda bahsettiğim bu işleri bilmiyorsanız, yapmaya zamanınız yoksa ya da uğraşmak istemiyorsanız e-ticarete başlamadan önce ve başladıktan sonra bilmeniz gereken her şey için desteğe hazırım..

“E-ticaret yapabilmek için neler lazım? veya E-Ticaret sitesi kurmak için neler gerekli? sorularının cevabı ise ortak sayılır. En önemli konular kısaca; Fatura kesebilen resmi bir firmanız olmalı, E-ticaret web siteniz olmalı veya internet pazaryerleri ile anlaşarak e-ticaret pazar yerleri üzerinde sanal mağazalar açmalısınız. Online satış sitenizi alan adı veya mağaza adınız kısa ve akılda kalıcı olmalı. Satmak için doğru ürün belirlemeli bu ürün veya hizmet internet satışına uygun olmalı, Bu ürünlerin stok adetleri, fotoğraf, ürün bilgisi, fiyat bilgisi, açıklama gibi online satış sırasında lazım olabilecek bilgileri hazırlamalısınız. Satışlarınızı arttırmaya yönetlik yapacağınız SEO çalışmaları veya sosyal medya gibi farklı mecralarda yayınlayacağınız küçük bütçeli reklamlarla online sitenize ciddi sayıda müşteri çekebilirsiniz. Satılan ürünlerin parasını tahsil etmek için ödeme sistemi firması ile anlaşıp sanal pos almanız ve satılan ürünleri göndermek için kargo firması ile de anlaşma yapmanız gerekiyor.  Pazaryerlerinden satış yapacaksanız sanal pos ve kargo anlaşması yapmanıza gerek yok N11, Hepsiburada, GittiGidiyor, Trendyol gibi popüler pazaryerleri anlaşmaları üzerinden belirli ücret ve komisyon karşılığında bu satışları yapabilirsiniz.

“E-Ticaret yaparken nelere dikkat etmeliyiz?” sorusuna cevap olarak kısaca; web sitesinizde veya sanal mağazanızda sattığınız ürünlere ait resim, açıklama, stok durumu, fiyat bilgisi gibi bilgiler doğru ve güncel olmalıdır. Sitenin kullanıcı arayüzü hızlı ve kolay alışveriş için dizayn edilmelidir. Belirli dönemlerde kampanyalar, ürün promosyonları yapın. Ücretsiz kargo, 1 alana – 1 bedava veya hediye çeki gibi jestler yapın. Alınan siparişler doğru, hızlı ve zamanında gönderilmelidir. Göndereceğiniz paket veya kolinin zarar görmemesi için sağlam bir ambalaj yapılmalı. Siparişe ait fatura veya irsaliyeyi de birlikte göndermeniz tavsiye edilir. Alışveriş ödemesi için kredi kartı, taksit, havale, eft, kapıda ödeme gibi farklı ödeme seçenekleri sunmanız avantaj yaratacaktır. Ürünün teslim süresi, garanti süresi, satış sonrası iade, garanti ve destek kapsamlarını belirtmeniz önemlidir. Online satış sitenizde kredi kartı güvenliği, satış ve gizlilik sözleşmesi gibi bilgilerin bulunması da gerekmektedir. Son olarak izin almadığınız müşterilere email, sms ile reklam veya mesajlar göndermeyin.

Yukarıda yazılanlar sıfırdan online satış kurma konusu gibi algılanabilir fakat Mevcut işimi e-ticarete nasıl dönüştürürüm? Mevcut işim ile birlikte e-ticareti de yönetebilir miyim? gibi kafanızdaki diğer sorulara da fikir verecek bilgiler paylaştık.

Dilerseniz bu bilgi ve tecrübelerimizi telefonda, video konferans ile veya karşılıklı görüşme sırasında yapacağımız toplantılar ile detaylı olarak paylaşabiliriz.

 

Paylaş